14 найбільш корисних горіхів та насіння, які потрібно їсти щодня, аби залишатися здоровим

Горіхи і насіння завжди користувалися популярністю в багатьох культурах – у вигляді повноцінних перекусів, або як інгредієнти страв. Наукові дослідження підтверджують, що ці продукти – важлива складова здорового харчування. Регулярне присутність в раціоні хоча б деяких з них дає відчутну користь організму.

Пропонуємо вашій увазі найпопулярніші корисні горіхи і насіння, які показують свою ефективність в боротьбі з хворобами та їхній профілактиці.

1. Насіння льону

Судячи з результатів досліджень, лляне насіння – справжня бомба здоров’я, оскільки їхній хімічний склад працює відразу в декількох напрямках.

Лляні лігнани – це натуральні гормони-фітоестрогени, вони ефективні проти зростання ракових пухлин, зокрема, раку молочної залози і простати.

Клітковина, яка міститься в насінні льону, огортаючи стінки шлунку, перешкоджає розвитку запальних процесів.

Одна столова ложка розмеленого насіння містить майже 2 грами омега-3 жирів, які мають лікувальну дію на роботу серця і судин.

2. Насіння кунжуту

Корисний склад насіння знижує артеріальний тиск, що служить профілактикою інфаркту міокарда, інсульту та ниркової недостатності.

Сезамол, сезамінол – антиоксиданти, які містяться в значній кількості в насінні кунжуту і практично ніде в природі більше не зустрічаються. Ці речовини значно знижують показники холестерину.

Високий вміст жирних олій в складі насіння покращує стан шкіри, волосся і нігтів.

3. Насіння гарбуза

Містять величезну кількість аргініну. В організмі ця амінокислота сприяє розширенню судин, покращує потік крові по них, що служить профілактикою гіпертонічної хвороби.

Незважаючи на високу калорійність насіння, в них міститься багато білка, який легко засвоюється організмом і нормалізує рівень цукру в крові.

Високий вміст вітамінів А і Е, які відповідають за пружність і гладкість шкіри, пояснює популярність застосування насіння гарбуза і олії в косметичних цілях.

4. Мигдаль

Мигдаль нормалізує рівень ліпідів в крові, зменшує ризик серцево-судинних захворювань у пацієнтів з цукровим діабетом.

Мигдаль в якості перекусу або перед основними прийомами їжі знижує рівень жиру в загальній масі тіла. Оскільки продукт – альтернатива тваринного білка, він дає тривале почуття насичення, отже, переїдання під час прийомів їжі виключається.

5. Волоський горіх

Популярні в усьому світі волоські горіхи мають значний список корисних для здоров’я властивостей. Вони знижують ризик серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця.

Ефективні для зменшення симптомів, пов’язаних з віковими і неврологічними розладами.

Вміщені в складі горіхів токофероли захищають чоловіків від раку передміхурової залози.

6. Соняшникове насіння

Соняшникове насіння корисне для розвитку м’язових тканин і поновлення кісткової.

Крім того, вони цінні своїми антиоксидантними, антибактеріальними і протизапальними властивостями.

Успішно застосовуються для лікування і профілактики бронхіальних, гортанних і легеневих інфекцій.

7. Фісташки

У порівнянні з іншими горіхами фісташки містять менше жиру і калорій, але при цьому мають найвищий рівен ненасичених жирних кислот, калію і каротиноїдів – речовин, відомих своїми антиоксидантними і протизапальними властивостями.

При вживанні в якості перекусу фісташки можуть допомогти контролювати вагу завдяки ефекту насичення.

8. Кешью

Горіхи кешью містять багато заліза, яке необхідно для профілактики анемії. Діабетикам вони корисні для нормалізації рівня глюкози в крові.

Працівникам розумової праці багатий тіаміном і фосфором продукт допоможе уникнути швидкої стомлюваності.

Бактерицидні та протизапальні властивості кешью дозволяють захистити організм від грипу і сезонних застуд, а також підвищити імунітет.

9. Фундук

Багатий вітамінами групи B, він зміцнює м’язи і кістки, налагоджує роботу нервової системи.

Органічні кислоти в складі – стеаринова, пальмітинова і олеїнова – блокують зростання кількості холестерину в крові, перешкоджаючи виникненню і розвитку серцево-судинних захворювань.

10. Арахіс

Один з найпопулярніших горіхів в нашому списку. Поліфенол в його складі захищає клітини організму від впливу шкідливих вільних радикалів, допомагаючи зберегти молодість.

Лінолева кислота знижує рівень холестерину крові і служить для профілактики склерозу.

Препарат ефективний у дієтичному харчуванні. Він надовго втамовує голод і може замінити один повноцінний прийом їжі.

11. Бразильський горіх

Завдяки високому вмісту клітковини і її очисному впливу на кишечник вживання цього горіха покращує травлення.

Селен у складі продукту сприяє виробленню клітин, що відповідають за імунний захист організму.

Ненасичені жирні кислоти в бразильських горіхах значно знижують рівень цукру в крові, тим самим захищаючи організм від атеросклерозу і діабету.

12. Горіх пекан

Висока калорійність горіха робить його справжньою коморою енергії. Вітамін E в його складі допомагає захистити організм від негативного впливу навколишнього середовища і сонячного випромінювання.

Вітаміни групи B, що містяться в ньому у великій кількості, покращують стан нігтів, шкіри і волосся.

Хімічний склад горіха дозволяє регулювати рівень тестостерону в крові і благотворно впливає на статеву систему.

13. Насіння Чіа

Крихітні на вигляд насіння Чіа зберігають в собі величезну користь для людського організму.

Вміщені в них жирні кислоти омега-6 і омега-3, необхідні для правильного функціонування серця і судин, знижують рівень холестерину, не дають утворюватися тромбам в судинах.

Насіння корисні для жіночого здоров’я, особливо в період клімаксу. Вітаміни групи B в складі насіння захищають організм від шкірних захворювань.

14. Насіння конопель

Насіння коноплі має широкий спектр корисних властивостей.  Мають знеболювальну, заспокійливу, снодійну, ранозагоювальну, жовчогінну, відхаркувальну дію, сприяють полегшенню симптомів багатьох захворювань, зміцнюють імунітет, сприяють схудненню. Насіння коноплі має високу біологічну та харчову цінність, в ньому є висока концентрація біологічно активних речовин таких як вітаміни, мінерали, біофлавоноїди, антиоксиданти, амінокислоти, жирні кислоти та інші корисні речовини. Конопляне насіння містить необхідні для організму людини макро- та мікроелементи: фосфор, калій, магній, кальцій, залізо, цинк, натрій, марганець, мідь.
Вживання насіння коноплі корисно для травлення, серцево-судинної, ендокринної, нервової системи та сечовиділення. Регулярне вживання насіння запобігає розвитку онкологічних захворювань. Антиоксиданти і рослинні стерини, що містяться в коноплях можуть допомогти знизити ризик раку молочної залози, товстої кишки і простати.
Вживання конопляного насіння нормалізує роботу кишково-шлункового тракту, воно має захисну обволікуючу дію на пошкоджені слизові оболонки кишківника та шлунку, активізує перистальтику кишківника, сприяє ефективному очищенню організму від шлаків та токсинів.
Насіння конопель підвищує ефективність профілактики та комплексного лікування анемії – сприяє відновленню нормального рівня гемоглобіну.
Конопляне насіння призначається всередину як очисний і зміцнюваний засіб при водянці (у вигляді відвару або настойки), золотусі, геморої, циститах та уретритах, особливо при затримці сечі у дітей (у вигляді молока), як засіб, що поліпшує лактацію у годуючих матерів, а також при сильному кашлі і жовтяниці. Насіння конопель використовуються для лікування дефіциту поживних речовин у пацієнтів з туберкульозом.

За матеріалами brightside.me
Переклад: Coma – Stop for Smile