Щастя дарує життя у барвах. Пора року значення не має

  Кожен трактує щастя так, як вміє, чув або знає, каже психотерапевт. Ми не отримуємо це відчуття автоматично. Його треба здобути! – У мене – багато друзів, цікава робота, хороша родина, – каже Ірина Білинська. – Але кожна осінь для мене як жахливе випробування. Жінка каже, що саме восени постійно почувається ослабленою, сонною. Їй бракує приємних емоцій, активності. Таку меланхолію їй вдається побороти лише кавою. Але ж не можна весь час сидіти на такому “допінгу”, адже це шкодить здоров’ю. – Чи можна повернути собі відчуття щастя навіть восени чи взимку? – запитує жінка.
 Ніхто не може дати точне визначення щастю. І від сезону це відчуття не залежить. Адже кожен трактує його так, як вміє, чув або знає, каже Марія Хомів. Наша співрозмовниця – лікар-психотерапевт, учасниця майстер-курсу в методі позитивної психотерапії, член Всесвітньої Асоціації Позитивної психотерапії (WAPP), член Української Спілки Психотерапевтів.
 Ця активна жінка дійсно не має й хвилинки для меланхолії, адже вона, крім переліченого, – автор численних статей на медико-соціально-психологічні теми, координатор і консультант проекту для вагітних “Школа щасливого материнства св. Анни” та волонтер руху “За життя” – “Колиска життя”.
 Ми всі шукаємо щастя – Щастя – поняття дуже суб’єктивне, – розповідає лікар-психотерапевт. – Але саме завдяки цьому в ньому закладений великий потенціал. Адже у щастя не може бути лише одна сторона. Тільки здоров’я? Ні. Тільки гроші? Ні. Тільки кар’єра чи тільки сім’я? Ні. Лише мрії?
 Погодьтеся: здорова, багата, одружена людина далеко не зажди є щасливою. Причина в тому, що ми не отримуємо щастя автоматично. Повинна бути гармонія усіх складових. Коли основні, тобто базові потреби задоволені, здобути щастя можна через зміст – повну реалізацію себе як людини, пізнання свого внутрішнього світу. – Зрештою, чи хтось нам пообіцяв, що ми повинні бути щасливими? – запитує жінка. – І чи щастя – мета або бонус?
 Головне – відчувати зміст життя і знати, для чого ти живеш, знати що робити і для чого. Не забувати того, хто тебе створив. Вдячно думати про те, що можемо щодня радіти багатьом речам, турбуватися про інших і про себе, приймаючи себе. Найбільше щастя – любити! Насолоджуйтеся кожним моментом. Знаходьте щастя в простих речах… Це напевно найбільше щастя – бути собою і бути з іншими, наголошує психотерапевт.
 По суті, уся історія людства – на пошуки щастя. Різниця є хіба що у шляхах і надіях: на Бога, політику, соціальні моделі, перелічує Марія Хомів. – Сучасний світ багато працює над поняттям щастя, – продовжує вона. – Варто згадати і про пропозиції купити за 99 центів Live Happy для Ipad, і про безліч літератури на цю тему.
 Про щастя пишуть у журналах, у книгах з психології. Застосовуйте творчий підхід Щастя, насправді, – жити і створювати, вважає лікар-психотерапевт. – Хтось щасливий коли насолоджується сходом сонця, цілує пухкі щічки немовляти, допомагає волонтером в притулку для тварин, лікує і рятує життя, – наголошує вона. – А хтось хапає щастя за хвіст, коли одружується, повертається додому, обіймає коханого, допомагає батькам, навіть народжує небажану дитину. Біг за щастям, до якого вдаються сучасники, повертає їх у період немовляти. Тобто у час отримання бажаного. Але перебувати в стані ілюзій не варто, вважає пані Хомів. – До щастя НЕ слід ставитися як до програмування на позитив, – наголошує вона. –
Щастя може бути різним – із перевагами і недоліками , здобутому досвіду та уроків. Це теж треба подолати на шляху до бажаного.
 Тож лікар-психотерапевт радить із труднощами життя справлятися творчо, осмислювати їх, аби все зрозуміти, прожити, відчути. – Карл Роджерс і Носрат Пезешкіан доводили, що у кожної людини є ресурс для розвитку і духовного росту, що кожна людина за своєю природою унікальна і позитивна, – нагадує Марія Хомів. – Сенека, Спіноза, Ніцше вважали, що бути чи змусити себе бути щасливими постійно, неможливо. Але до щастя варто прагнути, казали мудреці. Варто працювати над собою
 Правила ринку – універсальні. Восени, наприклад, традиційно росте попит на обігрівачі для тіла. Тільки одні купують одяг і батареї, а інші шукають щось для душі. Тож День охорони психічного здоров’я у жовтні відзначають, на думку пані Хомів, не випадково. – Цей день придумали, аби… зігріти душі людей, – каже вона. – Адже передусім цей день призначений для нас із вами!
 Кількість психічних розладів напряму залежить від того, як ми всі ставимося до психічного здоров’я і до людей із психічними захворюваннями. Такий день, як вважає пані Хомів, дозволяє задуматися над тим, чи вміємо ми дякувати, правильно оцінювати події, які відбуваються з нами, аналізувати, від чого саме, де і з ким ви почуваєтеся щасливими, здоровішими. Крім того, роздуми того дня можуть допомогти відповісти на низку запитань: чи дбаємо ми з повагою про своє тіло; намагаємося помічати перші дзвоники захворювань чи “сидимо до останнього”; чи уміємо розумно і спокійно розбиратися з проблемами; чи вміємо ми створювати баланс в житті, сім’ї, попереджуючи вигорання; чи здатні працювати, щоб навчитися зцілювати себе для щастя даними Богом здібностями? – Оздоровлюйте не лише тіло, стосунки, а й відповідальне ставлення до свого психологічного та психічного стану, – радить вона. – Як? Людини сама повинна працювати над собою.
 За потреби, варто звертатися до фахівця. Головне – задоволення собою Знання з психології, відомості про причини розвитку тих чи інших захворювань чи конфліктів – дуже важливі. Адже людські звички не відкоригуєш жодними фармацевтичними препаратами. Тому уміння своєчасно зрозуміти і оцінити свої вчинки щодо інших, або психогігієна – неоціненні, вважає лікар-психотерапевт. – Подруга психогігієни – психопрофілактика, – продовжує фахівець. – Ця наука – про розуміння й усвідомлення шляхів попередження конфліктів і непорозумінь, незадоволення собою, роботою, життям. Метод позитивної психотерапії, наприклад, заснована на глибокій вірі в те, що кожен з нас наділений повною мірою всіма необхідними індивідуальними здібностями, щоб жити щасливо, додає вона. Мовляв, людина – шахта, повна дорогоцінних каменів. Той скарб треба знайти і підняти з надр душі і показати світу у вигляді задатків і талантів. – Це сприяє самореалізації людини, – підсумовує фахівець, – тобто до виконання її життєвої місії. А це є основою для задоволення життям.
 Довідка Щастя – це стан благополуччя, який характеризується відносною сталістю емоцій, починаючи від простого задоволення до глибокої та інтенсивної радості в житті. Це почуття завжди хочеться продовжити.
 Тож воно відрізняється від простого задоволення, яке може прийти просто випадково або через наркотики, алкоголь і т. ін. Щастя дуже часто пов’язане із сенсом життя. Вислови і думки, які варті вашої уваги: “Коли добре від добре зробленої роботи, від того, що змогли усвідомити щось нове і важливе, допомогли своїм ставленням чи вчинками – от від цього і виникає щастя. Нове, невловиме, мінливе” (психоаналітик Л.Комарова). “Набагато легше намагатися ощасливити весь світ, тікаючи від власної порожнечі та туги. І легше “любити всіх”, ніж нарешті розібратися і прийняти себе з усіма випуклостями і тінями, і любити своїх близьких…
 Я бажаю нам усім цілісності. Нехай у кожному проявляються і зріють ті якості, які дозволять почуватися справжнім” (психолог С.Ройз). “Моє відчуття щастя таке: це загальне відчуття задоволення, наповненого змістом” (філософ Тал Бен-Шахар). “Не біжи за щастям: воно – в тобі самому” (Піфагор). “Я народився, і це все, що потрібно для щастя” (А.Ейнтшейн). “Щастя – це сама дорога, а не те, куди вона приведе” (письменниця Сесілія Ахерн). “Треба вірити в можливість щастя, щоб бути щасливим” (письменник Ельчин Сафарлі, книга – “Мені тебе обіцяли”).