Мотиваційні ессе, нотатки

4 щоденні звички для розумового розвитку

Людський мозок постійно працює, і щоб його функціональність не погіршувалась, потрібно дотримуватись 4 простих порад.

Чи здавалось вам коли-небудь, що ви перестали рухатись вперед, і лише топчетесь на місці? Чи, можливо, не знали, де взяти натхнення для нового проекту, чи як вирішити певні проблеми? Насправді все це вам під силу, якщо дотримуватись легких порад для підвищення функціональності мозку від Роберта Сьюзі, директора патентного бюро InventHelp.

Так ось, Сьюзі провів чимало годин, розмірковуючи над тим, як розвинути функціональність мозок, адже всім відомо: його можливості дуже і дуже великі.

Ваш мозок постійно працює: чим би не були зайняті ваші думки, цей процес вимагає чималих розумових зусиль. Тому допомога йому точно не завадить. І ось як це можна зробити:

1. Частіше гуляйте

Регулярні фізичні навантаження покращують уяву та пам’ять. Корисними будуть як пробіжки, так і проста прогулянки на свіжому повітрі: це дозволить звільнити свідомість і наповнити голову свіжими ідеями. Спробуйте, і вам обов’язково сподобається!

Всі фізичні вправи мають свої плюси, але особливо ефективні тривалі піші прогулянки, біг і катання на велосипеді. Справа в тому, що саме в цих випадках задіюється така властивість мозку, як нейропластічність — можливість змінюватися і відновлювати втрачені зв’язки у вигляді реакції на зовнішні впливи. Це корисно для розвитку пам’яті, навчання і навіть відновлення мозку після ушкодження.

Кожне нове місце, яке ви відвідуєте, допомагає народжуватись в голові новим образам та ідеям, а вам — усвідомити значення і роль тих чи інших речей у житті.

2. Знайдіть собі хобі

Наш мозок постійно знаходиться в пошуку чогось нового, різних завдань, вирішуючи які, він виконує свою головну функцію. Тож, наприклад, почніть вчити іноземну мову, запишіться на танці чи курси гри на гітарі. Мозку життєво важливо мати можливість переключатися на творчу діяльність хоча б на кілька годин в тиждень.

Коли ми засвоюємо щось нове, відбувається складний процес комплексного мислення. У цей момент працюють базальні ядра головного мозку, які беруть участь у здійсненні функцій уваги і розумових операціях. Та година в день, коли ви зосередитеся і присвятите себе корисному хобі, стане справжнім святом для вашого мозку.

3. Споживайте корисну для мозку їжу

    Мозку, як і тілу, потрібна здорова і багата поживними речовинами їжа, щоб підвищувати      продуктивність

Мова іде про омега-3 поліненасичені жирні кислот і флавоноїди — незамінні компоненти їжі. Завдяки їм поліпшуються розумові здібності і пам’ять.

Де їх взяти? Можна купити вітаміни омега-3 в аптеці, але чудовим варіантом буде включити в свій щоденний раціон волоські горіхи, яйця, зелень та рибу (оселедець, лосось і форель).

Що стосується флавоноїдів, то вони містяться в натуральній каві, ягодах, зелені і темному шоколаді.

Вони сприяють кращому запам’ятовуванню розмов та окремих моментів в спілкуванні з іншими людьми.

4. Знайдіть час для релаксації

Використовуючи різноманітні способи релаксації, ваш мозок має можливість теж відпочити. А це для нього дуже важливо. От, наприклад, корисною може бути кількахвилинна медитація.

   Медитуючи, ваш мозок фокусується на відпочинку і дозволяє всім турботам та проблемам розчинятись

Отож, якщо у вас проблеми з концентрацією уваги або ви зациклились на чомусь, виділіть трішки часу на відпочинок або займіться йогою, адже вона теж може очистити ваші думки і зняти стрес.

А ще — не забувайте про ці простенькі поради і використовуйте їх в повсякденному житті.

Дозвольте своєму мозку не лише працювати, але й відпочивати, і геніальні ідеї не оминатимуть вас

Методика американських сценаристів «Діамант героя».

Ця методика, а точніше схема вибудовує образ героя з його внутрішніми конфліктами.

Незважаючи на те, що в мережі представлена її спрощена версія, для мене вона рік тому стала справжнім відкриттям. І я точно використовую її у своїй практиці.

А поки пропоную випробувати ВАМ методику на собі.

Приєднуйтесь кому цікаво.

Отже, для початку дайте чесно ВІДПОВІДІ на наступні шість питань і собі їх запишіть.

1.Яка омана (неправда, брехня, думка неправдива) на ваш рахунок існує в середовищі ваших знайомих і друзів?

2.Чего ви найбільше боялися в дитинстві?

3. Яку здібність- якість ви вважаєте своєю конкурентною перевагою?

4. Яку якість ви найбільше цінуєте в людях?

5.Яка ваша ж якість, риса характеру заважає вам знаходити спільну мову і спілкуватися з іншими?

6. Що ви ненавидите в людях?

——————————————
НАПИСАЛИ? ок-тоді далі

Що означають ваші відповіді:

1. Це маска, яку ви одягаєте, виходячи в світ.

2. Дитячі страхи – причина надягання маски, те, чого я найбільше боюся і ховаю від оточуючих. Дуже часто цю відповідь треба сприймати, як метафору, яку вам слід розшифрувати.

3. Не дивуйтеся, для того, щоб перемогти ваш страх, потрібно позбутися від цієї якості. Ви її виробили протягом життя, щоб справлятися зі страхом. Це свого роду милиця, за допомогою якої ви шкандибаєте по межах свого страху.

4.Це ваше справжнє «Я», то, ким ви хочете (і можете) стати.

5.Це ваша «ахіллесова п’ята», в яку зазвичай ціляться ваші недруги.

6Це темна сторона Вашої особистості, що виявляється при травмуванні вашої «ахіллесової п’яти».

Який міг би вийти сценарій:

1 акт. Герой надягає маску (1), щоб не стикатися зі своїм страхом (2).

2 акт. Зіткнення з острахом (2) все-таки відбувається. Щоб якось впоратися з травмою, герой активно використовує своє, як йому здається, кращу якість (3). У цей момент у нього з’являється антагоніст, який починає тиснути на його ахіллесову п’яту (5). В результаті у героя прокидається темна сторона його особистості (6).

3 акт. В результаті прямого зіткнення зі своїм страхом (2), герой знаходить своє справжнє «я» (4) або зазнає поразки.

***
Я в захваті від цієї техніки. Хто зважиться на експеримент, будь ласка, поділіться результатом або хоча б враженням