Майндфулнес в Тернополі

Нещодавно завершила роботу друга група Майндфулнес, під супроводом лікаря психотерапевта Марії Хомів. 8 занять пробудження почуттів і серця, дбайливе ставлення до самих себе, уповільнення, дихання, споглядання, відволікання, впізнавання себе та своїх емоцій і бажання піклуватись і леліяти себе, здоров’я, оточення. Наступний курс увійде в четвертий сезон ТЕРИТОРІЇ ТІЛА

 

Будь-яка зміна у світі починається зі зміни всередині кожного з нас.

Щодня, щохвилини ми приймаємо рішення, які створюють майбутнє, що невпинно стає нашим теперішнім.

Чи завжди ми задоволені тим, що бачимо довкола?

Якщо ні, то чи стараємось змінити ситуацію, починаючи з себе, а чи шукаємо причини поза нами, нашими виборами, оцінками, рішеннями, перекладаючи відповідальність на ту іншу сторону?

 

Вкінці ХІХ століття його вперше переклали на англійську як вже відоме нам та адаптоване в українську – майндфулнес.

Сьогодні практику усвідомлювання застосовують фахівці в області психології та психотерапії.

Продовжують існувати давні школи медитації, де, власне, народився цей підхід, та розвиваються авторські програми, базовані на практиці уважності.

Світ бізнесу відкрив для себе цінність спеціально розроблених курсів на основі майндфулнес, покликаних підвищувати ефективність, залученість та розвиток талантів працівників, зокрема у побудові high performance (високопродуктивних) організацій. Це демонструють такі компанії, як Nike, Google, General Mills, Intel etc., застосовуючи майндфулнес, насамперед, як лідерську практику.

Ось 5 напрямків у яких легко прийняти рішення, якщо практикувати майндфулнес:

СТИЛЬ ЖИТТЯ

Легкі рішення чи складні, стосуються приватного життя чи цілої організації, ми завжди випробовуємо їх на успішність, і так вимірюємо правильність їх прийняття.

Тільки, що таке успіх для кожного з нас?

Цілком індивідуальна категорія, яка проявляється, в першу чергу, через стиль життя.

Стиль життя є образом наших цінностей в дії. І яким він є чи має шанс бути – залежить від якості усвідомленості.

Досить часто люди самовизначаються через володіння певними речами. Саме це ототожнення підсилює споживацький підхід до використання ресурсів планети, яка не припиняє сигналізувати нам про хибність такого вибору. Коли речей все більшає, вони перестають служити нам. Господар і слуга міняються місцями: наші увага, сили ідуть на безглузде накопичення.

Та може бути по-іншому. Усвідомлений підхід до споживання, харчування, вибір за еко-побутом чи етичною модою. На ці теми починають говорити в Україні, і це тішить та надихає до продовження роботи.

ЗДОРОВ’Я

Органічні екологічні продукти чи таблетки, зайнятись спортом чи посидіти з сигаретою, емоційна турбулентність чи віднайдення внутрішньої рівноваги?

З практикою уважності рішення дбати про своє здоров’я (фізичне, емоційне, ментальне) та здоров’я інших приймається легко, бо відповіді стають ясними та очевидними.

Вибір, який ми зробимо завжди буде ЗА здоров’я, бо це природно. І це легко побачити та прийняти, коли ми уважні, коли перебуваємо в стані присутності.

Тоді й просто відмовитись від старих шаблонів поведінки. До прикладу, ми не боремось зі згубними звичками, вони відпадають самі собою, бо в світлі усвідомленості бачиться все безглуздя, що стоїть за ними.

Коли ми в мирі зі собою, наші дії відповідають словам, тож не маємо суперечностей, які б розривали нас із середини. І світ довкола нас починає набувати нових якостей.

СТОСУНКИ

Настояти на своєму будь-якою ціною чи дозволити проявитись індивідуальності іншого, використовувати чи цінувати, зробити крок назустріч чи шукати причин для виправдання?

Ми забуваємо, що в стосунках (особистих, соціальних, з природою) ми ні не незалежні, ні залежні – ми завжди взаємозалежні.

Практикуючи майндфулнес та розвиваючи усвідомленість, ми приймаємо та цінуємо іншого та його/її іншість, реалізуємось через виконання свого життєвого призначення, а не за чийсь рахунок.

Рішення в стосунках завжди залишаються за спробою розуміння, кроком назустріч, розвитком дружелюбності та емпатії, любов’ю. І це легко, коли ми усвідомлені та уважні – до себе та інших. Тоді в наших стосунках настає безмір радості і щастя, замість колишнього болю і непорозумінь.

БІЗНЕС-РІШЕННЯ

Чи можуть вони бути простими у такий непростий, здавалось би, час?

Чи у бізнесі завжди виграє той, хто швидше обійде іншого, хто заради досягнення цілей не гребує жодними методами?

На щастя, це не так, чи принаймні пробує ставати по-іншому. Бізнеси переходять в площину стосунків win-win, формуючи спільноти довіри та втілюючи місії, що працюють на благо людей, екології, життя в цілому.

Їх ще не так багато, як би хотілось, але важливо, що вони є. І з ростом усвідомленості їхнє число та вплив зростатимуть. Залишається кожному на його місці прийняти рішення – не відступати, а спокійно і впевнено продовжувати свою роботу, в якій галузі ви б не працювали.

Заради процвітання кожної людини та нашого спільного дому – Землі. Глобальність мислення реалізується у систематичних локальних діях. Тому точкою зміни є кожен з нас і те місце, де ми перебуваємо просто зараз.

Майбутнє за бізнесом, що працює на цілі сталого розвитку, незалежно від географічних кордонів.

ЛЮДИНА МАЙБУТНЬОГО

Сьогодні людство зустрічається з багатьма викликами та проблемами. Першим кроком до їх вирішення є усвідомлення відповідальності за спільний стан справ кожною людиною.

Чи говоримо ми про помірне споживання, гуманне ставлення до тварин, чи про мирну планету без воєн та етичні підходи у користуванні технологіями – наша конструктивна сила бере початок з розвитку свідомості.

Через особистісні трансформації, а відтак зміни в моделях поведінки, кожен з нас може стати людиною майбутнього, генеруючи нові смисли та вибудовуючи відповідний простір навколо. Прийняти рішення стати такою людиною майбутнього легко. Спробуйте. Тут і зараз.

Джерело