Вправи для голосу

Голос-один з інструментів взаємодії між людьми. Якщо від природи він слабкий і невпевнений, існує велика імовірність того, що сказані вами слова не будуть ефективно сприйняті. Проте, професор Фелікс Олексійович Кізьмін вважає, що силу голосу можна і необхідно тренувати. Ви можете розвивати силу голосу за допомогою спеціальних вправ, точнісінько як розвивати м’язи. Голос стане нижчим, діапазон звучання розшириться, вимова стане більш чіткою.

Вправа 1

Встаньте перед дзеркалом. Зробіть глибокий вдих, потім видих і вимовляйте кожен звук до тих пір, поки у вас вистачить дихання:

-Ііііііііііііііііііііііііііі.

-Єєєєєєєєєєєєєє.

-Аааааааааааааа.

-Ооооооооооооо.

-Уууууууууууууууу.

Така послідовність не випадкова-ви починаєте з найвищого звуку-“І”. Якщо ви при цьому покладете долоню на голову-відчуєте легку вібрацію шкіри. Це свідчить про посилення кровообігу. Звук “Є” активізує горло і шию, це відчутно якщо покласти долоню на шию, звук “А”- впливає на грудну клітку, “О”-покращує кровообіг серця, а звук “У”- виявляє вплив на нижню частину живота.

Вправа 2

Тепер потрібно активізувати область грудини і живота- вимовляючи звук “М” із закритим ротом- спочатку тихенько, потім голосніше і голосніше і якщо покласти долоню на живіт, то відчуєте сильну вібрацію.

Вправа 3

Особливу увагу потрібно приділити звуку “Р” бо саме він сприяє кращій вимові і надає голосу силу і енергійність, для цього потрібно розслабити язик, попередньо піднявши кінчик язика до піднебіння за передніми верхніми зубами і рикайте як трактор. Отже видих, вдих- і ричимо; “Рррррр”. Після цього виразно і емоційна з підкресленим “Р” вимовляйте наступні слова:

Роль

Забор

Руль

Сир

Ринг

Товар

Рубель

Рило

Ритм

Корінь

Ризик

Мороз

Повар

Рись

Вправа 4

І на завершення проробіть “вправу Тарзана” яка є найкращою профілактикою від застудних захворювань і інфаркту міокарду. Встаньте прямо, зробіть видих, потім вдих. Зіжміть руки в кулаках.

Голосно вимовляйте звуки з першої вправи, починаючи із звуку “І” і бийте себе кулаками в груди, як це робив Тарзан, потім продовжуйте, вимовляючи звук “Є” і т.д. По закінченню, ви помітите, як очищаються ваші бронхи, ваше дихання стає вільним і ви заряджаєтесь енергією.

Цю вправу потрібно виконувати тільки зранку, бо вона має збуджувальний вплив.

Через декілька тижнів порівняйте свій сьогоднішній голос з колишнім- для цього можна записати свій голос на мікрофон. Ви переконаєтесь, що ваш голос помітно посилився.  І чим глибшим буде ваш голос, тим глибшими і яснішими стануть ваші думки, бо вимова осідає в свідомості.