Що їсти в березні?

Зима – справжнє випробування для нашого організму. Холод, короткий світловий день, безліч вірусів і недостача сонячних променів завдають шкоди імунітету. Але шкоди цілком виправити – якщо правильно підібрати меню на березень, то теплу пору року обов’язково зустрінете в прекрасній формі і з відмінним самопочуттям. MedFond розповідає про про продукти, які корисно їсти в березні:

Сочевиця

Серед усіх бобових саме сочевиця містить максимальну кількість білка – не менше 50%, частка вуглеводів дорівнює 30%, решта – корисні жири. Саме тому потрібно зустрічати весну стравами з цієї рослини.

Особливо це стосується категорії людей, які витримуючи піст, відмовляються від м’яса.

Сочевиця містить фосфор, магній, натрій, калій, кальцій, йод, фтор, нікель, бор, залізо і вітаміни груп А, В, РР і Е. Крім того, це бобова рослина багата амінокислотами, харчовими волокнами. Страви з сочевиці поживні і корисні. У 100 г чистого продукту міститься 295 ккал.

Оскільки в складі міститься багато рослинної клітковини, супи та каші з сочевиці допомагають відновити оптимальне функціонування кишечника. Пюре корисно включати в раціон людям з виразкою дванадцятипалої кишки або шлунка.

Лікарі рекомендують страви на основі сочевиці людям, які мають захворювання серця або судин. Завдяки низькому глікемічним індексом продукту, він незамінний для людей з цукровим діабетом, а також тих, хто бореться із зайвою вагою.

 

Курага

Один з смачних і корисних видів сушених абрикос.

У нього входять солі кальцію, магнію, натрію, калію, заліза і фосфору, а також клітковина і комплекс жирних і органічних кислот. Крім цього в куразі містяться вітаміни А, В1, В2, С, РР. Не дивлячись на те, що цей продукт має досить високою калорійністю, дієтологи все ж рекомендують з’їдати по 4-5 шматочків кураги щодня, особливо в весняно-осінній період. Це допоможе збагатити організм корисними речовинами, запобігти анемії і захворювання очей, уникнути захворювання серцево-судинної системи і тромбофлебіту, а також покращити самопочуття хворих на діабет і нормалізувати роботу нирок і щитовидної залози.

Ревінь

Ревінь – багаторічна рослина сімейства гречаних. У їжу вживаються в основному стебла, коріння знайшли своє застосування в медицині, а листя – до смаку багатьом тваринам.

Перші паростки ревеню з’являються буквально з-під снігу, а їх цінність полягає в багатому вмісті пектинових речовин, органічних кислот, каротину, мінеральних солей і вітамінів (групи В і С). Пару стебел ревеню по «корисному» складу замінюють яблуко або лимон. Калорійність 100 г продукту коливається від 13 до 21 і в основному залежить від типу грунту, на якій виростала рослина.

Ревінь вживається як в сирому вигляді, так і в складі супів, рагу, салатів і десертів. Включення цього продукту в раціон стимулює мозкову діяльність і покращує пам’ять. Встановлено, що ревінь нормалізує обмін речовин і сприяє гарному очищенню кишечника. Особливо корисний цей овоч людям, що страждають запорами.

Багатий вміст вітамінів і мінералів сприяє зміцненню організму і підвищенню його захисних сил. А завдяки кальцію, ревінь є відмінною профілактикою стоншування кісткової тканини і хвороб зубів.

Редиска

Для безлічі людей саме редис є овочем, що сигналізує про прихід весни. І дійсно, ця рослина роду редька, одним з перших росте на весняній грядці. Редис не тільки корисний овоч, але і дуже смачний. Дуже добре підходить для приготування різноманітних салатів і холодних супів.

Яку ж користь отримає організм від такої їжі? У редисці міститься фолієва кислота, вітаміни, кальцій, натрій, калій, хлор, натрій і магній. Калорійність низька – 21 ккал на 100 г.

Навесні включення редису в раціон необхідно, адже він, завдяки великому вмісту вітаміну С і природних антибіотиків (фітонцидів), зміцнює імунітет і підвищує здатність організму протистояти вірусам. А вітамін Е, яким багата яскрава шкірка овоча, перешкоджає розвитку раку.

Цибуля – порей

Порей володіє величезною кількістю калію, кальцію, фосфору, сірки, магнію і заліза

Крім цього в ньому є тіамін, каротин, рибофлавін, нікотинова і аскорбінова кислоти. Цибуля-порей також має унікальну властивість збільшувати кількість аскорбінової кислоти в своєму складі майже в 2 рази при тривалому зберіганні. Про його лікувальні властивості знають вже давно. Він корисний при подагрі, цинзі, ревматизмі, сечокам’яній хворобі, фізичній та психічній втомі. Через низьку калорійність дієтологи рекомендують порей при ожирінні. Клінічні дослідження довели, що цибуля-порей нормалізує обмін речовин, покращує роботу печінки, має антисклеротичну дію.

Мигдаль

Мигдальний горіх багато цінують за високі смакові якості, навіть не замислюючись про користь продукту для організму.

Мигдаль багатий жирами – вони становлять близько 50%, білками – 20%, вуглеводами – 10% і клітковиною – 12%. Частку становлять зола, вода, вітаміни і мінерали. Жири представлені у вигляді насичених і ненасичених кислот. Калорійність – мінімум 600 ккал. Висока концентрація корисних речовин викликає необхідність обмеження поїдання даного ласощі. Навесні, для підтримки організму і гарного самопочуття, буде досить 3-4 горішків.

Ті, хто не відмовляє собі в задоволенні регулярно вживати мигдаль не тільки рідше хворіють, а й набагато повільніше старіють. Секрет полягає в ударній дозі антиоксидантів, що міститься в кожному горішку.

Лосось

І нехай лосось не входить в число сезонних продуктів, його вживання навесні, коли організм ослаблений і потребує відновлення просто необхідно. Головна цінність продукту – що містяться в складі жирні кислоти омега -3, доповнені мікроелементами і вітамінами. Якщо три дні на тиждень на столі будуть страви з червоної рибки, проблем зі здоров’ям гарантовано стане менше. Калорійність продукту – 142 ккал.

Всім відомо, що риба несе користь для мозку, зміцнює пам’ять і уповільнює старіння. Але крім цього, вона має масу інших корисних властивостей. Наприклад, зміцнення судинних стінок і регулювання артеріального тиску. В цілому це дає позитивний ефект для всього організму і запобігає розвитку серцевих патологій.

Червона риба є дієтичним продуктом і є основою раціону для тих, хто бажає розпрощатися із зайвими кілограмами, не піддаючи організм «голодному» стресу.

Висока користь цього продукту і для нервової системи. Любителі смачної риби більш стійкі до стресів, набагато рідше страждають від депресії і рідко стають клієнтами психотерапевтів.

Щавель

Щавель – трав’яниста багаторічна рослина, що має виражений кислуватий смак. Він одним з перших з’являється на весняній грядці і вносить довгоочікувану різноманітність і свіжість в зимове меню.

Цінність щавлю полягає не тільки в приємному смаку і яскравому весняному ароматі, а й багатому вмісті корисних речовин – вітаміни, кислоти, ефірні масла і мінерали. При цьому рослина відноситься до дієтичних продуктів – харчова цінність становить всього 21 ккал / 100 г.

Регулярне вживання страв зі щавлем сприяє нормалізації артеріального тиску і зниження навантаження на серце. Антиоксиданти, якими багатий ранній весняний овоч, очищають організм від вільних радикалів.

Щавель необхідно їсти людям похилого віку, а також тим, хто має проблеми із зором – салат багатий вітаміном А, який дуже корисний для очей. Вітамін С усуває прояви весняного авітамінозу і додає життєвих сил. Сік щавлю знімає головний біль і запобігає рецидивам радикуліту.

Жінки, які досягли менопаузи, можуть за допомогою щавлю звести до мінімуму прояви клімаксу. Просто включивши його в щоденне меню, можна боротися з приливами, запамороченням і підвищеним потовиділенням.