Домашній хліб

Пекти хліб вдома не так вже і складно – гарні дріжджі, вправна хлібопічка та суворе дотримання рецептів – ось і все, що потрібно. Навіщо це робити, якщо можна купити в магазині? Відповімо цитатою з книги найвідомішого булочника-письменника Рішара Бертіне:
«В буханці з магазину, як правило, є пшенична мука, дріжджі, вода, пшеничний протеїн, сіль, оцет, дестроктоза, соєва мука, рослинний жир, емульгатор Е472е (ефіри гліцеріну та жирних кислот, харчовий додаток Е300 (аскорбінова кислота), консервант пропіонат кальцію (придушує появу плісняви).
У домашньому хлібі є мука, сіль, дріжджі та вода”.

хліб

Навчитися майстерності пекаря не так вже й складно, потрібно враховувати всього кілька основних правил:

1. Правило температури

При підготовці інгредієнтів для тіста намагайтеся, щоб всі вони були однакової температури: кімнатної або трохи тепліше. Це допоможе вашому хлібу швидше піднятися.

2. Правило колобка

Всі складові для хліба змішують разом і вимішують тісто до утворення щільного колобка. Це повинен бути однорідний грудок тіста, який не сильно ліпиться до рук і тримає форму.

3. Правило підйому

Щоб хліб вийшов м’яким і пишним, йому необхідно достатній час для того, щоб вирости. Для хліба з білої муки знадобиться не менше 1 години, з житньої або пшеничного цільнозернової – близько 4-6 годин.

4. Правило відпочинку

Після випічки хлібу потрібно дозволити трохи відпочити, а не відразу розрізати гарячим з духовки. Залиште свій виріб під рушником на 10 хвилин і потім вже приступайте до трапези.